Over Sinus

Een woord vooraf

In 1991 kreeg ik de beschikking over een behoorlijk bedrag door de verkoop van mijn bedrijf. Heel blij natuurlijk maar al snel merkte ik dat ik een probleem had gekregen. Hoe moest ik met dat geld omgaan?

Tot dan toe werd elke cent die verdiend werd in het bedrijf teruggeïnvesteerd. Daardoor hoefde ik helemaal niet na te denken over andere vormen. Ik had dus geringe kennis van aandelenmarkten en vermogensbeheer.

Uiteraard kon ik kiezen mijn vermogen te laten beheren door een vermogensbeheerder. Maar na enkele gesprekken met diverse banken en vermogensbeheerders was ik niet overtuigd geraakt. Met name het ontbreken van garanties om het vermogen in stand te houden vond ik zeer riskant. Het zou me speelbal maken van het wel en wee van de financi├źle markten.

Mijn hoop was gevestigd op een beleggingsvorm met een gegarandeerd rendement. Dat bleek niet te kunnen. Sterker nog als wij wilden dat de bank onze middelen ging beheren moesten wij een document ondertekenen waarin de bank werd gevrijwaard van aansprakelijkheid mocht het mis gaan.

Het is niet eenvoudig om je vermogen in stand te houden door te beleggen

Anderen kunnen het voor je doen maar het is de vraag of je er wijzer van wordt

John C Hull
Black and Scholes
Bernouilli

Mensen die geen enkele affiniteit met het grote geld hebben maar gefascineerd zijn door de wiskunde erachter. Zij vormden de pijlers waarop Sinus gebouwd is.

 

De missie was duidelijk

Hoe kon ik het risico onder controle krijgen?

Risico echt berekenen

Als software ontwikkelaar met een natuurkunde studie opende zich een wereld van mogelijkheden. Het idee voor Sinus was geboren.

Sinus ontstaan

Na wat teleurstellingen op de aandelenmarkt en een overdaad aan vrije tijd besloot ik me grondiger te gaan verdiepen. De missie was duidelijk. Hoe kon ik het risico onder controle krijgen? Ik had veel te hard gewerkt om het door speculatie weer kwijt te raken. Zo kwam ik in de wereld van de opties terecht. Het begon met een helder boekje van J.H. Pontier en als snel daarop John C. Hull. Plotseling kon ik rekenen, modellen bedenken en van te voren definiëren welke risico's ik bereid was te nemen.

Als software ontwikkelaar met een natuurkunde studie opende zich een wereld van mogelijkheden. Het idee voor Sinus was geboren.

Sinus als product

Aanvankelijk was Sinus alleen voor eigen gebruik ontwikkeld. Het duurde tot 1998 voordat Sinus uiteindelijk als een product op de markt kwam. Er werden meer dan 2400 pakketten verkocht.